UITWISSELING 2019 2020


 1. TIENJARIG BESTAAN

Op 12 februari 2019 zou de Stichting KisoBOKa tien jaar bestaan. In 2018 besloot het bestuur daaraan op bescheiden wijze aandacht te besteden. Ze zou graag drie ex-straatjongens de kans willen bieden bij die gelegenheid een bezoek te brengen aan Nederland.

Drie jongeren, die Paul en Willem hadden leren kennen op de straat in Jinja. Ze waren bereid in te stappen in het rehabilitatieprogramma dat door ADSN was ontwikkeld. Paul was in dienst van ADSN, een door het bisdom Jinja ondersteunde organisatie, mede opgezet door pater Kees Groenewoud.

Met steun van KisoBOKa volgden ze alle drie een opleiding: Danny ging catering doen en groeide uit tot een fameus barista en vond jaren later een uitstekende baan in Dubai. Al heel vroeg was zijn droom ooit een keer naar Nederland te kunnen en hij was er bijzonder trots op dat hij die reis nu zelf kon betalen.

Fred ging een opleiding volgen tot automonteur en hij werd daarbij financieel ondersteund door Jan en Rita van Haandel uit Beugen. Zij bezochten Fred enkele keren en beloofden hem dat hij ooit eens naar Nederland mocht komen. Toen Fred een eigen garage en werkplaats oprichtte, vonden Jan en Rita dat ze hun belofte moesten waarmaken.

Harid volgde een opleiding tot timmerman en bekwaamde zich tot beeldhouwer. Enkele jaren geleden begon hij een eigen werkplaats en ging zich ontfermen over straatjongeren en kansloze kinderen uit de buurt. Hij wilde daarmee het werk van Paul voortzetten. Zijn sponsors vonden dat een beloning met een reis naar Nederland waard.

In september 2018 begonnen de voorbereidingen maar dat bleek een moeilijk proces: het ontbreken van paspoort, van visum en vergunning om uit te reizen. Met name dat laatste betekende dat Danny moest laten weten niet naar Nederland te kunnen afreizen. Hij kreeg van zijn werkgever geen toestemming.

Voor de twee anderen, Harid en Fred duurde het nog geruime tijd eer duidelijk was dat het voor hen wel mogelijk zou zijn, maar de oorspronkelijke datum (mei 2019) werd niet gehaald.

Uiteindelijk kwamen ze in oktober in Nederland aan, voor een verblijf van drie weken. Op 12 oktober werd een kleine welkom party georganiseerd, wat beschouwd kan worden als de officiële viering van het tienjarig bestaan. In de daarop volgende weken hebben ze een uitgebreid programma afgewerkt dat steeds in het teken stond van UITWISSELING. Uitwisseling van ervaringen: hoe doen ze het hier en hoe doen ze het in Uganda, waarom werkt het hier zo en in Uganda zus en wat zouden we van elkaar kunnen leren. In de videoboodschap van Fred en Harid, enige maanden na de reis komen de antwoorden helder terug.

Fred was te gast bij Jan en Rita van Haandel in Beugen, Harid bij Paul en Willem in Boxmeer. De gastgezinnen namen ook de begeleiding naar de diverse bezoeken en excursies op zich.

 1. VERLOOP VAN HET PROGRAMMA
7 oktoberVertrek van Entebbe
8 oktoberAankomst Brussel met Brussel Airlines Gezamenlijke maaltijd in Beugen
9 oktoberProgramma bespreking – kennismaking Boxmeer
10 oktoberBezoek Oorlogsmuseum Overloon Ontmoeting Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer
11 oktoberFamiliebezoekjes met Jan en Rita
12 oktoberWelkom party bij Willem en Paul
13 oktoberOntmoetingsdag Mill Hill in Oosterbeek – pater Hans Burgman
14 oktoberBezoek aan Openluchtmuseum Arnhem
15 oktoberBedrijvenbezoek in Boxmeer en omgeving (Aquaponics Vortum-Mullem)
16 oktoberBezoek aan Kevelaar
17 oktoberBezoek aan Den Haag: Madurodam, Parlement en Scheveningen
18 oktoberVertrek naar België
19 oktoberVerblijf in België
20 oktoberVerblijf in België
21 oktoberTerugkeer uit België
22 oktoberBezoek aan wethouder Willy Hendriks
23 oktoberBezoek Elzendaalcollege
24 oktoberBezoek aan Amsterdam
25 oktoberKlusjes dag
26 oktoberBezoek aan Rotterdam
27 oktoberGezamenlijk uit eten in Beugen
28 oktoberInkopen
29 oktoberNabespreking en evaluatie
30 oktoberVertrek uit Brussel
 1. ERVARINGEN

Harid: ‘Ik ben het bestuur van KisoBOKa ontzettend dankbaar dat ze me de kans gaven naar Nederland te komen. We hadden prima plekken om te slapen, te eten en we hebben veel van Nederland kunnen zien. Ik vond het wel een beetje koud, maar minder erg dan verwacht. Ik heb een aantal boerderijen bezocht en dat vond ik erg leerzaam. De kwekerij van Paul, waar ze werkten met aquaponics vond ik erg indrukwekkend. Ik ben onder de indruk hoe mensen in Nederland veel samenwerken en dezelfde idealen delen; meer dan in Uganda. Daarom zijn er in Nederland minder dieven dan bij ons, denk ik. Het viel me ook op dat mensen goed op de hoogte zijn van wat er gebeurd. Ik zag Willem en Paul elke morgen de kranten lezen en vaak het nieuws kijken. Dat doen wij minder. En het was geweldig hoe ze heel punctueel het programma planden. Daar kan ik nog veel van leren. ‘Timemanagement’ is bij ons een zwak punt. Ook bij mij, maar daar heb ik in Nederland veel van geleerd. Ik vind het een superland en ik kom graag nog eens terug.’

Fred: ‘Ik heb een geweldige tijd gehad in Nederland en gezien hoe daar alles zo goed georganiseerd is. Dat zou ik hier ook wel willen, maar hier gaat alles veel langzamer. Ik vond het leuk om veel van het land te zien, maar vooral te zien hoe mijn vrienden leven. Uncle John en Aunt Rita zorgden goed voor me en ook Willem en Paul. Ik ben hen zeer dankbaar.

Veel geleerd over hoe een garage in Nederland werkt en er veel gedaan wordt met landbouw en veeteelt. Dat ga ik thuis ook proberen. Het is me opgevallen dat mensen met veel respect met elkaar omgaan en daar doe ik ook mijn best voor. Het was een fantastische ervaring: dank je wel’.

Paul: ‘Het was leuk met Fred en Harid overal heen te gaan, maar het belangrijkst waren toch de gesprekken. Niet alleen over hun ervaringen hier, maar vooral hoe zij tegen de ontwikkelingen in Uganda aankijken. Veel inside informatie gekregen hoe zij ons project in Uganda ervaren en dat was best leerzaam.’

Willy Hendriks (wethouder Boxmeer): ‘Heel bijzonder deze ontmoeting. Vaak is ‘ontwikkelingssamenwerking’ best wel abstract maar nu werd het concreet. Wat KisoBOKa voor deze jongens heeft kunnen doen en voor hen betekent. Dat Fred tijdens z’n verhaal begon te huilen, heeft diepe indruk op me gemaakt. Erg blij dat ik ze heb mogen ontmoeten.’

Jos de Graaf (voormalig voorzitter): ‘Ik heb Fred en Harid eerder in Jinja in Uganda mogen ontmoeten en nu mocht ik ze rondleiden in ‘mijn’ Amsterdam. Het was een bijzondere dag en in gesprekken uit te wisselen wat hen opviel en hoe het leven hier zo ontzettend anders is dan in Uganda.’

Willem: ‘Heel bijzonder om drie weken het leven te delen met deze jongens uit Afrika, zoals we dat zeven jaar dagelijks deden. Het riep veel herinneringen op. Het gaf me best voldoening iets terug te kunnen doen aan de ‘gastvrijheid’, zoals we die in Uganda ervaren hebben. Fred en Harid waren gemakkelijke gasten en het was heel leuk te zien hoe ze de Hollandse keuken leerden waarderen.’

Jan en Rita: ‘We leerden Fred kennen toen we in 2009 bij Paul en Willem op bezoek waren en we hebben hem de afgelopen jaren ondersteund met zijn opleiding. Het was heel bijzonder hem nu hier te kunnen ontvangen en met hem het leven hier te delen. Te zien dat hij van een schuchter jongetje is uitgegroeid tot een volwassen man, die heel goed weet wat hij wil. We zijn er rijker van geworden’.

 1. FOTO IMPRESSIE
 1. FINANCIEEL VERSLAG

Voorbereidingskosten Uganda begroot werkelijk

3.500.000 UGS 3.900.000 = € 931,50

Visum-Ziektekostenverzekering € 1.050,00 € 931,50

Vliegtickets 2 x 772,50 € 1.545,00 € 1230,40

€ 2.595,00 € 2.161,90

Kosten verblijf in Nederland begroot werkelijk

 1. Voorbereidingskosten = € 50.00 € 72,55
 2. Reiskosten Brussel/Amsterdam = 200.00 108,00
 3. Ontvangst/reünie = 100.00 66,45
 4. Verblijfskosten: 22 x €15 x 2 = 660.00 540,00
 5. Zakgeld: 3 x €75 x 2 = 450.00 350,00
 6. Uitstapjes/ excursies = 500.00 612,76
 7. Onvoorzien = 100.00 25,00

Totaal = € 2.060.00 1.774.76

TOTAAL KOSTEN: € 4.655.00 € 3.936.66

Inkomsten

Giften: € 2000.00 2000,00

Elzendaalloop: € 436.00 436,00

Bijdrage KisoBOKa € 1500.00 1000,00

Bijdrage SOB € 500,00 450,00

Giften reünie € 220.00 120,00

Totaal € 4656.00 4006,00 (3936.66- 69.34 +)

 1. DANKWOORD

Het bestuur van de Stichting KisoBOKa wil graag haar dank uitspreken aan hen die deze uitwisseling mogelijk hebben gemaakt. Jan Willem van Es uit Jinja, die veel tijd en energie heeft gestoken in de voorbereiding van Fred en Harid en een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het verkrijgen van de juiste papieren.

De gastgezinnen, die niet alleen zorg droegen voor hun onderkomen, maar ook zorgden voor vervoer en begeleiding en het afstemmen van afspraken. Die liepen allemaal soepel en er was grote bereidheid de bezoekers te ontvangen en tijd voor hen in te ruimen. Bijzondere dank aan vrienden van Harid in België, die een gevarieerd programma voor Harid en Fred organiseerden.

Dank aan Stichting SOB en andere sponsors, die het mogelijk maakten dat de bezoekers een onvergetelijke tijd in Nederland konden meemaken. Dat geldt niet alleen voor hen, maar zeker ook voor iedereen die bij deze uitwisseling betrokken was.

Het bestuur is blij en dankbaar dat het bezoek probleemloos verlopen is en er trots op dat ze een stap heeft kunnen zetten wederkerigheid in dit soort bezoeken vorm te geven.

Willem van Beek, secretaris